Omschrijving
De tomahawk, wie kent hem niet....een mooi stuk vlees voor het échte barbecuegevoel! Een ribeye met een bot, zo zou je het ook kunnen noemen. Hoe dan ook, wat een festijn om zo'n mooi stuk vlees te bereiden! Moeilijk? Welnee !
Wij snijden de tomahawk natuurlijk van de beste runderen die we kunnen vinden: hier gaat het om het volledige plaatje - de smaak, de kleur, de structuur, de hele beleving moet gewoon kloppen. No discounts is het motto! We hebben deze runder tomahawk voor u, en ook een kalfs tomahawk
KALFSTOMAHAWK MET APPEL EN ROZEMARIJN
We kennen allemaal de stoere tomahawk. Dit is zijn boterzachte kleine zusje.
We gebruiken de Pyron vuurton met grillring van Feuerhand en daarna de Big Green Egg om ze rustig door te garen.
Waarom de Pyron?
Het zijn niet echt zwoele zomeravonden en dan geeft de Pyron met de plaat erop toch lekker warmte en sfeer af. De hete plaat zorgt ook direct voor het mooi carameliseren van het vlees.
Bovendien vinden we het gewoon een supertof apparaat waarbij je niet alleen de vuurton of grillplaat kan gebruiken, maar ook prima met een pan aan de slag kan op de binnenring. De Pyron is compact, en betaalbaar, makkelijk mee te nemen en binnen no time warm. Bovendien zorgt het speciale dubbelwandige systeem voor een mooi circulatie van zuurstof en daardoor heb je weinig rook.
Maar uiteraard hadden we dit ook ‘gewoon’ in zijn geheel in de Big Green Egg kunnen maken of binnen met een grillpan i.c.m. de oven.
We snijden 2 stevige appels in partjes en 1 ui in dunne ringen en hakken een stuk of zes takjes rozemarijn fijn.
We zorgen dat het vlees op kamertemperatuur is en bestrooien het met Flor del Delta.
Dan gaan de tomahawks op de hete plaat en schroeien we ze rondom mooi dicht.
De Big Green Egg hebben we ondertussen ingesteld op ca. 110 graden indirect.
Als het vlees mooi aangeschroeid is steken we de Meater er in en gaat het in de Big Green Egg.
Op de Pyron plaatsen we een wok met lange steel en we leggen wat ontbijtspek op de plaat.
In de wok doen we olie en de uienringen, deze fruiten we een minuut of 3. Goed opletten, het is geen gasfornuis, dus let goed op de temperatuur. Dan voegen we de appel en rozemarijn toe en roeren goed om.
Als de kalfstomahawk een kerntemperatuur heeft van 50 graden halen we deze uit het ei en laten we ze rusten.
Nu leggen we een trosje tomaten op de grillplaat.
Dan serveren we de tomahawk met de appel/ui/rozemarijn, wat gebroken spek en tomaatjes.
Wat is dat kalfsvlees toch boterzacht.