Varkensvlees
DeRaza Iberico DeRaza Iberico - Presa
DeRaza Iberico - Presa Dit mooie stukje vlees komt uit de schouder van het Spaanse eikeltjes knabbelende Iberico varken wat je waarschijnlijk kent van de Pata Negra (zwartpoot) ham. Het heeft een hele mooie vetadering en is heerlijk te bereiden als een steak. IBERICO PRESA met vijgencompote en brie van de rookplank. We kruiden de Presa met Letz Q Pork Rub en steken de Big Green Egg medium en de miniMax aan. In de Medium leggen we het gietijzeren rooster en de temperatuur laten we oplopen naar 200 graden. Ondertussen mengen we alvast wat Biologische vijgenjam met witte wijn, in de verhouding 2:1 en ritsen hier wat verse tijm doorheen. Dit roeren we goed door en we voegen nog wat bruine suiker toe naar smaak. Hij mag best lekker zoet zijn. Een cederhouten rookplankje hebben we al in het water gelegd. We hebben een mooie roombrie gekocht en deze laten we zo lang mogelijk in het koudste deel van de koelkast liggen. We leggen wat whiskeyvaten rooksnippers op de kolen, de IbericoPresa leggen we op het gietijzeren rooster en grillen we rondom. Dan plaatsen we het RVS rooster hoog in de Big Green Egg, leggen de steaks hierop en plaatsen de Meater+. Deze stellen we in op een kerntemperatuur van 58 graden, na het rusten gaart hij straks door tot iets meer dan 60 graden. Als we deze temperatuur bijna bereikt hebben leggen we het rookplankje in de MiniMax en hierop wat plakken brie. Ondertussen is de presa klaar en deze laten we even rusten onder folie. Het kannetje met de saus plaatsen we even in de MiniMax om deze lauwwarm te maken. Nu snijden we wat verse vijgen in dunne plakjes en plukken wat blaadjes rode sla. De Iberico Presa snijden we in dunne plakken en serveren we gemengd met de gesmolten brie, de vijgen en de compote ‘on the site’. Beetje rode sla erbij als garnering en klaar. Wat een smaakcombinatie!
€21,81