Messen & Messenslijpers
Solingen Uitbener - Carbon
Jeroen HazebroekSpecial Edition koksmessen De Windmolenmessen staan al 150 jaar bekend om hun out of the box scherpte. De messen worden namelijk stuk voor stuk handmatig samengesteld en door ervaren slijpers met de hand dun geslepen op grote houten wielen die met walrusleer zijn beslagen. Robert Herder staat bekend om zijn dunschliff’ en blaugeplietzt, een ongelooflijk scherpe, dunne afwerking die door het product heen snijdt als door zachte boter. Deze uitbener ziet er heel traditioneel uit, het is alleen voor Robert Herder een compleet nieuw model. We wilden een stevige uitbener met een scherpe punt, stabil geslepen, waarmee je harde beenderen en gewrichten van grote dieren kunt lossnijden, zonder het mes te beschadigen. Het moest door de huid en de graten van een vis kunnen snijden bij het fileren. Het lemmet is daarnaast dun genoeg om grote stukken vlees te vliezen en schoon te maken. Daarna kan je bijsnijden en portioneren met ons portioneermes. Deze twee messen gaan hand in hand en liggen naast elkaar op de plank als je aan een nieuw BBQ-project begint. Het bijzondere is dat we een carbonstalen uitbener hebben gemaakt, die licht flexibel is en een roestvaste die wat stijver is. Je kunt dus kiezen naar mate het beoogde gebruik. Het ontwerp bevat, zoals bij vleesmessen standaard is, een vingerbescherming op het handvat. Het handvat voelt misschien een klein beetje ‘oversized’, dat is om je meer grip te geven bij het ruige werk, maar het hele mes is licht genoeg voor het fijne werk. Handvat: EikLemmet: carbonLengte lemmet: ca. 125 mmTotale lengte: ca. 250 mm
€85,00
Solingen Portioneermes - Carbon
Jeroen HazebroekSpecial Edition koksmessen De Windmolenmessen staan al 150 jaar bekend om hun out of the box scherpte. De messen worden namelijk stuk voor stuk handmatig samengesteld en door ervaren slijpers met de hand dun geslepen op grote houten wielen die met walrusleer zijn beslagen. Robert Herder staat bekend om zijn dunschliff’ en blaugeplietzt, een ongelooflijk scherpe, dunne afwerking die door het product heen snijdt als door zachte boter. Als je het nog niet opgevallen was, ik hang erg aan traditie en kwaliteit. Ik denk daarnaast dat het niet altijd nodig is om het wiel opnieuw uit te vinden. Bij het zoeken naar een handzaam vleesmes in het assortiment van Robert Herder, liep ik tegen de Hechtsabels aan, een mes met een traditie van meer dan 100 jaar. Geschikt voor vlees, worst en mooi genoeg voor op tafel. Alleen kon het zwaar werk aan? Het uitbenen en portioneren van gevogelte en wild was mijn doel. Na een aantal prototypes besloten we om het mes een kesselschliff te geven of stabil te maken. Daarnaast is het handvat iets doorgetrokken om een vingerbescherming of 'krop' te maken. Ook met dit mes hebben we een jaar proefgedraaid, vele kippen zijn ermee opgedeeld, uitgeklapt en uitgeserveerd. We hebben er wilde en tamme eend mee schoongemaakt en er grote stukken vlees mee bijgesneden voor ze op de barbecue gingen. Dit mes was samen met het brisketmes, de aanleiding voor deze set en we zijn er apetrots op. Handvat: EikLemmet: carbonLengte lemmet: ca. 150 mmTotale lengte: ca. 270 mm
€110,00
Solingen Brisketmes - Roestvast
Jeroen HazebroekSpecial Edition koksmessen De Windmolenmessen staan al 150 jaar bekend om hun out of the box scherpte. De messen worden namelijk stuk voor stuk handmatig samengesteld en door ervaren slijpers met de hand dun geslepen op grote houten wielen die met walrusleer zijn beslagen. Robert Herder staat bekend om zijn dunschliff’ en blaugeplietzt, een ongelooflijk scherpe, dunne afwerking die door het product heen snijdt als door zachte boter. Het brisketmes is een uniek mes dat is ontworpen voor een hele specifieke taak, het snijden van grote stukken vlees met een harde korst. Brisket is een traditioneel rundvleesgerecht uit de Amerikaanse BBQ-keuken. Als de bereiding goed is gelukt heeft dit stuk van 5 kg een dikke korstige rand en een kern die nog net niet tot draadjesvlees is gegaard. Je wilt dus een mes dat vloeiend door zowel korst als vlees glijdt, zonder te scheuren. Na vele prototypes hebben we gekozen voor een golfmes met een lemmet van meer dan 30 cm. De golven zijn eigenlijk allemaal kleine, vlijmscherpe bolle mesjes. Dankzij de lengte kun je mooie lange halen maken, zonder dat je een soort ‘laddersnede’ in de plakken krijgt. Dit mes hebben we een jaar lang op vele briskets en andere gerookte en gegrilde stukken vlees uitgetest en het is zonder te slijpen nog vlijmscherp. In praktijk blijkt het mes veelzijdiger dan je misschien zou denken. Je kunt het natuurlijk gebruiken voor alle grote stukken vlees, maar ook grote broden, taarten, stevige koolsoorten, watermeloenen en andere grote projecten zijn een eitje voor ons brisketmes. Omdat dit mes een buitenmaatje is, hebben we er een speciale messenrol voor ontworpen. Mocht je een kleinere versie van dit mes willen aanschaffen, dan kunnen we het Geflügel- und Bratenmesser voor je bestellen. Dat was een prototype dat afviel voor brisket, maar wat populair bij cateraars bleek die veel met grote vogels werken. Handvat: EikLemmet: roestvastLengte lemmet: ca. 310 mmTotale lengte: ca. 445 mm
€148,00